- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- De heer L. Schouten
- Toelichting
-
De agenda van de commissie bestuur en middelen kent een vaste indeling. Per agendapunt is een korte toelichting gegeven ter duiding van het doel van de agendering.
Uitzending
Agendapunten
-
1
De voorzitter zal de vergadering openen. Het betreft een fysieke vergadering in de raadzaal. De vergadering wordt eveneens live uitgezonden via de streamingsdienst companywebcast. De vergadering is te zowel live als achteraf te bekijken via de website van de gemeente.
Bij commissievergaderingen is er geen vast openingswoord zoals dat wel het geval is bij raadsvergaderingen.Besluit
De voorzitter opent de vergadering om 19:30 uur, heet iedereen van harte welkom en maakt melding van de afwezigheid en de vervanging zoals hierboven aangegeven.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 00 minuten en 03 seconden. -
2
De agenda wordt opgesteld door de commissievoorzitter in samenwerking met de commissiegriffier. Indien een commissielid iets wil agenderen voor de commissie dan doet hij hiertoe een gemotiveerd verzoek via de commissiegriffier, die dit na bespreking met de commissievoorzitter dit onderwerp dan in de eerst mogelijke commissievergadering zal agenderen. De conceptagenda wordt twee weken voor de commissievergadering verzonden. De commissie bepaalt uiteindelijk of een agenda conform het concept wordt vastgesteld. Dit gebeurt bij dit agendapunt.
Bijlagen
Besluit
Agendapunt 5l wordt na agendapunt 5b behandeld. Verder blijft de agenda ongewijzigd.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 03 minuten en 25 seconden. -
3
Zo spoedig mogelijk na de vergadering maakt de commissiegriffier een kort zakelijk verslag. De commissieleden en de collegeleden, leden managementteam en de in de vergadering aanwezige ambtenaren worden hiervan in kennis gesteld en kunnen aan de commissiegriffier voorstellen tot wijziging doen. Deze wijzigingen worden meegenomen bij de vaststelling van het verslag in de volgende vergadering. Het verslag van de vergadering van 14 mei 2025 van de commissie bestuur en middelen ligt thans ter vaststelling voor.
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de vergadering van de commissie van 14 mei 2025 wordt conform voorliggend concept vastgesteld.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 05 minuten en 04 seconden. -
4
Iedereen die zich daartoe meldt kan bij dit agendapunt de commissie toespreken over een punt dat op de agenda staat (maximaal 5 minuten). Men kan er ook voor kiezen om dit te doen bij aanvang van het betreffende agendapunt. Indien mensen willen meespreken over een agendapunt, dan kan dit na melding bij de commissiegriffier. Men kan zich hiervoor per e-mail of telefonisch aanmelden.
j.lommen@leudal.nl of 0475-859022.Besluit
Van het spreekrecht wordt geen gebruik gemaakt.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 05 minuten en 19 seconden. -
5
Bij dit agendapunt gaat het om bespreking van een raadsvoorstel met als doel het inwinnen van nadere informatie door het stellen van vragen aan de portefeuillehouder, eventueel bijgestaan door een ambtenaar. Daarnaast geeft de commissie een advies aan het presidium of het voorstel rijp is voor bespreking in de raad, en geeft daarbij zo mogelijk aan of dit kan zonder nadere beraadslagingen.
In deze vergadering worden de raadsvoorstellen voor de vergadering van 1 juli 2025 voor besproken. -
5.a
De Gemeenschappelijke Regeling ICT Noord- en Midden-Limburg, hierna te noemen ICT NML, is het samenwerkingsverband van de gemeenten Weert, Venlo, Someren, Roermond, Leudal, Nederweert en Asten. De gemeente Leudal participeert sinds 2024, onder de noemer ‘ECGeo’, enkel voor de Geo-taken bij ICT NML. Als gemeente nemen wij dus geen andere producten en diensten af van ICT NML. De toetreding tot ECGeo per 1 januari 2024 zorgt voor een efficiëntere en effectievere bundeling van geo-expertise. Hierdoor vermindert de kwetsbaarheid van de individuele gemeenten en verbetert de kwaliteit.
In dit voorstel beperken we ons inhoudelijk tot ECGeo.
In de Gemeenschappelijke Regeling ICT NML is opgenomen dat het bestuur jaarlijks een ontwerpbegroting met de daarbij behorende toelichting voor het daaropvolgende jaar aanbiedt (artikel 21). De gemeenteraad van Leudal kan bij het bestuur binnen de gestelde termijn van 12 weken hun zienswijze indienen over deze Ontwerpbegroting 2026.
Jaarlijks wordt eveneens een jaarverantwoording opgesteld van het afgelopen jaar en aangeboden aan de raad (artikel 23).Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om in de raadsvergadering van 1 juli 2025 conform het raadsvoorstel te besluiten. Wat de commissie betreft zou dat zonder raadsberaadslagingen kunnen.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 05 minuten en 33 seconden. -
5.b
De gemeenteraad mag een zienswijze indienen op de concept begroting 2026 van RD Maasland. Tot nog toe werden de meeste kosten verdeeld op basis van het aantal huisaansluitingen. Op 6 november 2024 heeft het AB van RD Maasland besloten om over te stappen naar de nieuwe kostensystematiek. De kostenontwikkelingen voor de gemeenten waren toen nog niet bekend. Vanaf nu betaalt iedere gemeente de daadwerkelijke kosten van de door RD Maasland uitgevoerde activiteiten in die gemeente. Waar Leudal voorheen een financieel voordeel had, is dit nu niet meer het geval.
Drie factoren zijn van invloed op de gemeentelijke bijdrage:
- Het brede dienstenpakket dat Leudal afneemt, zie het overzicht van de dienstverlening aan alle deelnemers van RD Maasland in bijlage 2;
- De ligging van Leudal, denk aan de grootte van ons buitengebied, ons wegennetwerk en de bereikbaarheid van woningen en inzamelplekken;
- Externe factoren zoals loonstijgingen en hogere verwerkingskosten van afval.
Vanwege de kostenontwikkeling voor Leudal onderzoekt een werkgroep hoe we kunnen acteren op de eerste twee factoren zoals hierboven genoemd en welke strategische keuzes Leudal de komende jaren moet nemen op het gebied van afvalinzameling. Deze werkgroep is een intensivering van de bestaande overlegstructuur. Wethouder Houben is bestuurlijk opdrachtgever. Aan de werkgroep nemen de beleids- en financieel adviseurs van de gemeente Leudal en van RD Maasland deel.
Met dit voorstel wordt de raad gevraagd kennis te nemen van de jaarrekening 2024 en de begrotingswijziging 2025 en om in te stemmen met de conceptbegroting 2026 van RD Maasland en hierop geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Besluit
Er is een korte presentatie van RD Maasland. Deze is bij de stukken gevoegd.
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 17 minuten en 47 seconden. -
5.c
De jaarstukken 2024 zijn het sluitstuk van de planning en control cyclus 2024 en bestaan uit het jaarverslag 2024, de jaarrekening 2024, de rechtmatigheidsverantwoording en de bijlagen. Het jaarverslag omvat de beleidsmatige verantwoording (Programmaverantwoording en paragrafen) en de jaarrekening is de financiële verantwoording (programmarekening en balans inclusief toelichting). De SiSa verantwoordingsbijlage is eveneens een onderdeel van de jaarstukken.
Aan de raad wordt voorgesteld in te stemmen met de definitieve jaarstukken 2024, de geactualiseerde meerjarenplanning van de grondexploitaties.
De jaarstukken zijn voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring, en besproken in de vergadering van het auditcomité van 4 juni 2024. Het auditcomité heeft hierover een advies gegeven, dat is bijgevoegd bij de stukken.Bijlagen
Besluit
De voorzitter van het auditcomité licht het advies van het auditcomité, dat is bijgevoegd bij de stukken toe.
De schriftelijk gestelde vragen zijn beantwoord. De nagekomen vragen worden zo spoedig mogelijk schriftelijk beantwoord.
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 1 uur, 38 minuten en 36 seconden. -
5.d
De resultaatbestemming wordt middels een separaat voorstel aan de raad voorgelegd. De jaarstukken 2024 laten een voordelig saldo zien van € 5.755.150. Uit het gesprek met de accountant blijkt dat veel gemeenten in Nederland en met name Limburg te maken hebben met een positief saldo. In Leudal kan dit onder andere verklaard worden door de overschotten van de specifieke uitkering opvang ontheemden Oekraïne, overschot op de grondexploitatie, overschot op WMO, en extra renteontvangsten schatkistbankieren. In de jaarstukken is in de financiële hoofdlijn en de verschilverklaringen bij de programma’s een nadere toelichting gegeven op de afwijkingen.
Met dit voorstel kan de raad een bestemming bepalen voor het resultaat 2024.Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 1 uur, 47 minuten en 10 seconden. -
5.e
0e raadsrapportage is een eerste bijstelmoment van de begroting 2025 die in november jl. is vastgesteld. Uitgangspunt daarbij is dat zoveel als mogeljk de bijstellingen incidenteel worden gedaan. Structurele bijstellingen kunnen immers meegenomen warden in de kadernota, zodat daar een integrale afweging gemaakt kan worden over hetgeen aangevraagd is.
Bijlagen
Besluit
Alle collegeleden geven een toelichting op de onderwerpen die hun portefeuille aangaan. De presentatie is bij de stukken gevoegd. De gestelde vragen waarop niet gelijk een antwoord paraat is zullen schriftelijk worden beantwoord.
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 1 uur, 54 minuten en 23 seconden. -
5.f
wordt toegevoegd na collegevergadering van 10 juni 2025
Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 2 uur, 42 minuten en 47 seconden. -
5.g
Op 15 april 2025 heeft Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) de Concept Jaarverantwoording 2024, de Ontwerp Begroting 2026 en het Versterkingsplan GGD aangeboden. Op grond van artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen hebben gemeenteraden de mogelijkheid om uiterlijk op 15 juli 2025 een zienswijze op deze stukken in te dienen. Op 5 september 2025 besluit het Algemeen Bestuur van VRLN over de definitieve vaststelling.
Dit voorstel draagt bij aan de bestuurlijke thema's "Openbare Orde en Veiligheid" en "Sociale basis - preventie". Het doel is het formuleren van een zienswijze richting VRLN over het Versterkingsplan GGD en het afzien van zienswijzen op de begroting 2026. Hiermee beoogt de gemeente invloed uit te oefenen op de besluitvorming binnen de gemeenschappelijke regeling.Bijlagen
Besluit
De heer Sleven vindt dat de gemeente de zienswijze van de gemeente Roermond (bijgevoegd bij de stukken) overneemt. en wens meer concrete voorstellen. De heer Raemakers is het niet geheel eens met die zienswijze. De heer Sleven zal, daartoe uitgedaagd door de portefeuillehouder met voorstellen komen in de vorm van een amendement.
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 2 uur, 52 minuten en 06 seconden. -
5.h
Het Dagelijks bestuur van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (hierna: BsGW) biedt de voorlopige jaarrekening 2024 en de ontwerpbegroting 2026 en ontwerp-meerjarenbegroting 2027-2030 aan. De raad wordt uitgenodigd om hun zienswijze over de ontwerpbegroting 2026 en ontwerp-meerjarenbegroting 2027-2030 aan het Dagelijks Bestuur van de BsGW kenbaar te maken.
Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om in de raadsvergadering van 1 juli 2025 conform het raadsvoorstel te besluiten. Wat de commissie betreft zou dat zonder raadsberaadslagingen kunnen, mits de nog openstaande vragen zijn beantwoord.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 2 uur, 56 minuten en 29 seconden. -
5.i
De gemeente Leudal maakt samen met 30 gemeenten in Limburg deel uit van de gemeenschappelijke regeling Omnibuzz. Omnibuzz is verantwoordelijk voor het Collectief Vraagafhankelijk vervoer (CVV) voor personen met een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). De uitgangspunten en het kader waarbinnen Omnibuzz dit doet, zijn vastgelegd in de Gemeenschappelijke Regeling (GR), het bedrijfsplan en de dienstverleningsovereenkomst met gemeenten.
Het opstellen van de jaarlijkse begrotings- en verantwoordingsstukken gebeurt conform het “Besluit begroting en verantwoording” (BBV).
Doel van dit raadsvoorstel is de raad in de gelegenheid stellen kennis te nemen van het concept jaarverslag 2024, de
begrotingswijziging 2025-1, de concept begroting 2026 en meerjarenplan 2027-2029 en eventuele
zienswijzen kenbaar te maken.Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om in de raadsvergadering van 1 juli 2025 conform het raadsvoorstel te besluiten. Wat de commissie betreft zou dat zonder raadsberaadslagingen kunnen.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 3 uur, 01 minuten en 45 seconden. -
5.j
De gemeente Leudal maakt samen met dertien andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg deel uit van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein Limburg Noord (hierna: MGR). Bij de brief, gedateerd 22 april 2025, biedt de MGR de jaarverantwoording 2024, de begrotingswijziging 2025,de ontwerpbegroting 2026-2029 en het uitvoeringsplan 2026 – 2028 aan. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om uiterlijk 18 juli 2025 haar zienswijze op de begrotingswijziging 2025, de ontwerpbegroting 2026-2029 en het uitvoeringsplan 2026 – 2028 in te dienen bij de MGR.
Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om in de raadsvergadering van 1 juli 2025 conform het raadsvoorstel te besluiten. Wat de commissie betreft zou dat zonder raadsberaadslagingen kunnen.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 3 uur, 05 minuten en 02 seconden. -
5.k
Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord (RUD LN) biedt de Ontwerpbegroting 2026 en meerjarenbegroting 2027-2029 van de RUD LN aan. Ze nodigt de Raad uit om hun zienswijze ontwerpbegroting aan het Dagelijks Bestuur van de GR RUD Limburg Noord kenbaar te maken. Ze bied de jaarstukken 2024 ter kennisname aan.
Bijlagen
Besluit
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om in de raadsvergadering van 1 juli 2025 conform het raadsvoorstel te besluiten. Wat de commissie betreft zou dat zonder raadsberaadslagingen kunnen.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 3 uur, 06 minuten en 16 seconden. -
5.l
Bestuurlijke vernieuwing is een belangrijk onderwerp binnen het Coalitieakkoord Samen bouwen aan Leudal. Ook is het een belangrijk thema in de Zomernota, gebaseerd op de Strategische Visie.
De huidige Omgevingswet, de ingevoerde Wet Versterking Participatie op decentraal niveau en de gewijzigde Gemeentewet per 1 januari 2025 noodzaken gemeenten na te denken over hun ambities op het gebied van bestuurlijke vernieuwing, participatie en uitdaagrecht in gemeentelijke c.q. lokale beleid- en besluitvormingsprocessen.
Het doel van de startnotitie in de bijlage is vierledig:
· Verkennen van bestuurlijke ambities met betrekking tot bestuurlijke vernieuwing, participatie en uitdaagrecht;
· Verkennen van de kaders vanuit het bestuur voor bestuurlijke vernieuwing, participatie en uitdaagrecht;
· Stakeholders uitnodigen om mee te praten over de thema’s die voor hen belangrijk zijn;
· Instemmen met het te volgen proces om te komen tot een nieuwe verordening en aangepast beleid in het kader van de Wet versterking participatie op decentraal niveau.Bijlagen
Besluit
Er wordt een presentatie gegeven door het kennisnetwerk Participatie en uitdaagrecht. De presentatie is bij de stukken gevoegd.
De commissie geeft de gemeenteraad in overweging om het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 1 juli 2025 te bespreken.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 0 uur, 58 minuten en 35 seconden. -
6
Voorraadplanning raadsvoorstellen
Enkele weken voor de commissievergaderingen stelt het college een lijst vast met daarop de planning van de raadsvoorstellen. Deze planning wordt ter kennisname aan de commissie voorgelegd.Bijlagen
Besluit
Er zijn geen opmerkingen tav de voorraadplanning.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 3 uur, 07 minuten en 07 seconden. -
7
Dit onderdeel van de agenda is bedoeld voor mededelingen van algemene aard door de voorzitter, commissiegriffier of portefeuillehouder.
De rondvraag is bedoeld om inlichtingen te vragen aan de portefeuillehouder over een onderwerp dat het aandachtsgebied van de commissie betreft. Het kan zijn dat de portefeuillehouder het antwoord niet ter vergadering kan geven, of niet aanwezig is in de vergadering. De vraag wordt dan als raadsvraag uitgezet. De schriftelijke raadsvragenprocedure heeft de voorkeur boven een mondeling gestelde vraag.Besluit
De heer Petit vraagt of de Postkoets in Horn weer als stemlokaal kan worden gebruikt. Geantwoord wordt dat deze suggestie meegenomen zal worden, maar dat gelet op de twee aankomende verkiezingen op korte termijn geen wijzigingen zullen zijn in de stemlokalen.
De heer Raemakers wil meer aandacht voor de communicatie rondom de resultaten / opbrengsten van Dorp van de maand. De wethouder neemt deze suggestie mee.
De heer van der Stappen geeft aan dat dit zijn laatste vergadering voor de commissie bestuur en middelen is geweest. De voorzitter dankt hem voor zijn jarenlange inzet, zowel als raadslid, commissielid en wethouder en wenst hem veel succes voor de toekomst.
Voor de videobeelden: klik hier op hyperlink, klik op “start nu” en stel onderin de monitor de tijd in op 3 uur, 07 minuten en 24 seconden. -
8
Aan het eind van de vergadering zal de voorzitter de vergadering sluiten. Bij commissievergaderingen geldt geen vast slotwoord zoals dat wel is bij raadsvergaderingen.
Besluit
De voorzitter dankt de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de vergadering om 22:38 uur. De volgende vergadering is gepland op woensdag 17 september 2025.