- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- de heer J. Raemakers
Uitzending
Agendapunten
-
1
De voorzitter zal de vergadering openen. Het betreft een fysieke vergadering in de raadzaal. De vergadering wordt eveneens live uitgezonden via de streamingsdienst Company Webcast. De vergadering is zowel live als achteraf te bekijken via de website van de gemeente Leudal.
Mevrouw Elle Snijders (CDA) heeft zich afgemeld en wordt vervangen door John Nouwen (CDA)
De heer Richard Verheul (PAL) heeft zich afgemeld en wordt vervangen door mevrouw Hilde Glessner (PAL) -
2
De agenda wordt opgesteld door de commissievoorzitter in samenwerking met de commissiegriffier. Indien een commissielid iets wil agenderen voor de commissie dan doet hij hiertoe een gemotiveerd verzoek via de commissiegriffier. Na bespreking met de commissievoorzitter kan dit onderwerp in de volgende commissievergadering worden geagendeerd. De conceptagenda wordt twee weken voor de commissievergadering verzonden. De commissie bepaalt uiteindelijk of een agenda conform het concept wordt vastgesteld. Dit gebeurt bij dit agendapunt
Bijlagen
-
3
Zo spoedig mogelijk na de vergadering maakt de commissiegriffier een kort zakelijk verslag. De commissieleden, collegeleden, leden van het managementteam en de in de vergadering aanwezige ambtenaren worden hiervan in kennis gesteld en kunnen aan de commissiegriffier voorstellen tot wijziging doen. Deze wijzigingen worden meegenomen bij de vaststelling van het verslag in de volgende vergadering. Het verslag van de vergadering van 8 april 2025 van de commissie Fysiek ligt thans ter vaststelling voor.
Bijlagen
-
4
Er hebben zich 7 personen aangemeld om tijdens agendapunt 5 a in te spreken.
Iedereen die zich daartoe meldt kan bij dit agendapunt de commissie toespreken over een punt dat op de agenda staat (maximaal 5 minuten). Men kan er ook voor kiezen om dit te doen bij aanvang van het betreffende agendapunt. Indien mensen willen meespreken over een agendapunt, dan kan dit na melding bij de commissiegriffier. Men kan zich hiervoor per e-mail of telefonisch aanmelden via: f.simons@leudal.nl of 06 - 82 51 30 03
-
5Bespreken raadsvoorstellen raadsvergadering
-
5.a
Herzien nota kwaliteit
In 2013 heeft uw raad de nota kwaliteit vastgesteld. Het uitgangspunt van de nota kwaliteit is dat ontwikkelingen alleen toelaatbaar zijn als deze de ruimtelijke kwaliteit verbeteren. In bepaalde gevallen is daarom een kwaliteitsbijdrage van toepassing om negatieve ruimtelijke effecten van het plan te compenseren. Deze nota is niet meer actueel en sluit deze onvoldoende aan op de opgaven en ambities.
Programma omgevingskwaliteit
Ruimtelijke ontwikkelingen zijn nodig om onze (beleids-)doelen te behalen. Echter, er is een spanningsveld tussen de bestaande omgeving en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Elke ontwikkeling heeft impact op de kwaliteit van onze omgeving, dit kan zowel positief als negatief zijn. Om hier invulling aan te geven heeft ons college op 29 april 2025 het programma omgevingskwaliteit en de beleidsregel ruimtelijke bijdragen omgevingskwaliteit vastgesteld, onder de voorwaarde dat uw raad de nota kwaliteit intrekt. Het doel van dit programma is om de bestaande kwaliteiten te behouden en verbeteren, en nieuwe kwaliteiten toe te voegen die samenhangen met de opgaven.
Ruimtelijke bijdragen
Het verlies aan omgevingskwaliteit compenseren we middels ruimtelijke bijdragen. Dit doen we in de bestaande situatie ook al middels de nota kwaliteit. De nota kwaliteit is gebaseerd op de uitgangspunten uit het Limburgs kwaliteitsmenu (LKM) uit 2012 en neemt de modules voor kwaliteitsbijdragen bij ontwikkelingen over. Deze bijdragen zijn sinds 2012 niet gewijzigd en dus niet meer actueel. Daarnaast staan sommige bijdragen niet in verhouding tot het verlies aan omgevingskwaliteit. Zo geldt voor een nieuw bedrijventerrein een bijdrage van €5 per m², terwijl voor woonkavelsplitsing een bijdrage van €100 per m² geldt. Door een herziening sluiten de bijdragen beter aan op de opgaves en beleidsdoelen van nu.
Kwaliteitsfonds
Om het programma uit te kunnen voeren, moet een nieuwe reserve gevormd worden. Het te vormen kwaliteitsfonds is breder dan het groenfonds en bestaat uit meerdere componenten die genoemd zijn in de begroting.
Er hebben zich 7insprekers gemeld om op dit punt in te spreken, namelijk:
1. De heer Giel van Herten, Regiovoorzitter midden van de LLTB
2. De heer Ruud Knippenberg, mede-eigenaar Fruitbedrijf Heijnen
3. De heer Gerco van Zuijlen, mede-eigenaar Berry Brothers
4. De heer Paul Janssen, eigenaar Tuinderij Beegdenhof
5. Mevrouw Chantal Houben, mede-eigenaar Houben Fruit
6. De heer Leon Meuter, adviseur en oud-eigenaar Boomkwekerij Meuter
7. De heer Luc Peeters, eigenaar van een blauwe bessenteelt bedrijfBijlagen
-
6
Bijlagen
-
7Ingekomen stukken
-
7.a
In de raadsvergadering van 22 april 2025 heeft mevrouw Snijders (CDA) verzocht om ingekomen stuk 14 (RIB 1apr25 stand van zaken Rabobank gebouw Dorpstraat Heythuysen) te agenderen voor de commissie Fysiek van 13 mei 2025. Dit stuk wordt nu besproken.
Bijlagen
-
8
Enkele weken voor de commissievergaderingen stelt het college een lijst vast met daarop de planning van de raadsvoorstellen. Deze planning wordt ter kennisname aan de commissie voorgelegd.
Bijlagen
-
9
Dit onderdeel van de agenda is bedoeld voor mededelingen van algemene aard door de voorzitter, commissieleden, commissiegriffier of portefeuillehouder.
-
10
De rondvraag is bedoeld om inlichtingen te vragen aan de portefeuillehouder over een onderwerp dat het aandachtsgebied van de commissie betreft. Het kan zijn dat de portefeuillehouder het antwoord niet ter vergadering kan geven, of niet aanwezig is in de vergadering.
De vraag wordt dan als raadsvraag uitgezet. De schriftelijke raadsvragenprocedure heeft de voorkeur boven een mondeling gestelde vraag.Bijlagen
-
11Sluiting