Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Fysiek

woensdag 11 juni 2025

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
De heer J. Raemakers

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter zal de vergadering openen. Het betreft een fysieke vergadering in de raadzaal. De vergadering wordt eveneens live uitgezonden via de streamingsdienst Company Webcast. De vergadering is zowel live als achteraf te bekijken via de website van de gemeente Leudal.


    De heer Frans Mennen (D66) heeft zich afgemeld en wordt vervangen door mevrouw Romy van Heur (D66).
    De heer Peter Francot (RO) heeft zich afgemeld en wordt vervangen door mevrouw Gerry Teeuwen (RO)
    Mevrouw Wilma Koning (Samen Verder) heeft zich afgemeld.
    De heer Linsen (Fractie Linssen) heeft zich afgemeld.
    Wethouder Houben heeft zich afgemeld


    Wij heten Pauline Buurman (RO) van harte welkom als nieuw lid van de commissie Fysiek namens Ronduit Open. Zij neemt de plaats in van Jordi Custers.

  2. 2

    De agenda wordt opgesteld door de commissievoorzitter in samenwerking met de commissiegriffier. Indien een commissielid iets wil agenderen voor de commissie dan doet hij hiertoe een gemotiveerd verzoek via de commissiegriffier. Na bespreking met de commissievoorzitter kan dit onderwerp in de volgende commissievergadering worden geagendeerd. De conceptagenda wordt twee weken voor de commissievergadering verzonden. De commissie bepaalt uiteindelijk of een agenda conform het concept wordt vastgesteld. Dit gebeurt bij dit agendapunt

  3. 3

    Zo spoedig mogelijk na de vergadering maakt de commissiegriffier een kort zakelijk verslag. De commissieleden, collegeleden, leden van het managementteam en de in de vergadering aanwezige ambtenaren worden hiervan in kennis gesteld en kunnen aan de commissiegriffier voorstellen tot wijziging doen. Deze wijzigingen worden meegenomen bij de vaststelling van het verslag in de volgende vergadering. Het verslag van de vergadering van 13 mei 2025 van de commissie Fysiek ligt thans ter vaststelling voor.

  4. 4

    Iedereen die zich daartoe meldt kan bij dit agendapunt de commissie toespreken over een punt dat op de agenda staat (maximaal 5 minuten). Men kan er ook voor kiezen om dit te doen bij aanvang van het betreffende agendapunt. Indien mensen willen meespreken over een agendapunt, dan kan dit na melding bij de commissiegriffier. Men kan zich hiervoor per e-mail of telefonisch aanmelden via: f.simons@leudal.nl of 06 - 82 51 30 03

  5. 5
    Bespreken raadsvoorstellen raadsvergadering
  6. 5.a

    De gemeente Leudal streeft ernaar het Maasdal te ontwikkelen tot een aantrekkelijk vrijetijdslandschap, gebaseerd op unieke kernwaarden van het gebied. In dit kader is het projectplan “Belevingsplekken Buggenumse Veld” opgesteld door het Promotieplatform Leudal, dat als projectleider fungeert. Op 2 juli 2024 stemde de gemeenteraad in met de realisatie van 9 belevingsplekken.


    Daarnaast is een aanvullend projectplan opgesteld voor twee extra belevingsplekken in het gebied Wijnaerden, gefinancierd uit het gebiedsfonds Wijnaerden, gevuld door opbrengsten uit zand- en grindwinning van Kuypers BV. De gemeenteraad moet instemmen met uitgaven boven €10.000.


    De belevingsplekken hebben twee doelen:

    1. Thematisch ingerichte, onderling verbonden plekken creëren die samen de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied tonen.
    2. Informatie over deze kernwaarden op een uniforme, het hele jaar door beleefbare manier ontsluiten.

    De verhalen voor de belevingsplekken in Wijnaerden zijn geïnventariseerd door een werkgroep met lokale vertegenwoordigers en vormen de inhoudelijke basis voor het project.

  7. 5.b

    Het college heeft op 3 juni besloten om het programma Omgevingskwaliteit en de bijbehorende beleidsregels voor ruimtelijke bijdragen vast te stellen, onder de voorwaarde dat de gemeenteraad de nota Kwaliteit intrekt voor het onderdeel wonen. Deze nieuwe documenten vervangen de nota Kwaliteit uit 2013, die als uitgangspunt had dat ruimtelijke ontwikkelingen alleen toelaatbaar zijn bij verbetering van de omgevingskwaliteit.


    De aanpassing gebeurt nu alleen voor het onderdeel wonen, omdat er nog zienswijzen behandeld moeten worden over de ontwerp Omgevingsvisie, die invloed hebben op andere onderdelen. Door het actualiseren van het woonbeleid (inclusief een mogelijke verlaging van de compensatiebijdrage), hoopt men woningbouw te versnellen en initiatiefnemers te stimuleren.


    De nota Kwaliteit was gebaseerd op het Limburgs Kwaliteitsmenu (LKM), dat compenserende maatregelen voorschreef bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeenten. Door nieuwe inzichten in de ruimtelijke impact (zoals bij woningsplitsing of inbreiding), blijkt dat sommige bijdragen te hoog zijn en herziening nodig is.


    Het nieuwe programma Omgevingskwaliteit sluit aan bij de ontwerp Omgevingsvisie en vormt de basis voor een geactualiseerd, doelmatiger en stimulerend kwaliteitsbeleid.

  8. 7
    Ingekomen stukken
  9. 7.a

    De heer Sleven (Samen Verder) heeft tijdens de raadsvergadering van 27 mei 2025 gevraagd om dit ingekomen stuk te bespreken in de commissie Fysiek van 11 juni 2025

  10. 7.b

    De commissie Fysiek heeft gevraagd in de laatste commissievergadering voor het zomerreces (11 juni 2025) de (voortgang van de beantwoording van de) zienswijzen Omgevingsvisie te bespreken.


    Zoals bekend heeft de Omgevingsvisie in de periode december 2024 tot en met februari 2025 ter inzage gelegen. We hebben hierop meer dan 100 zienswijzen ontvangen. Deze zienswijzen zijn erg uiteenlopend. Het kernteam is bezig met het verwerken van de zienswijzen tot een Nota van Zienswijzen. Deze Nota van Zienswijzen vormt de basis voor de aanpassing van de omgevingsvisie van ontwerp naar vaststelling.


    De vaststelling was, op het moment van ter inzage legging van het ontwerp, beoogd voor de raadsvergadering van 1 juli 2025. Het was tijdens de laatste commissievergaderingen duidelijk, dat we dit niet konden halen. Enerzijds vanwege de grote hoeveelheid zienswijzen, de complexiteit ervan en anderzijds omdat de zienswijzen een bestuurlijke richting vragen. Dit betekent dat wij, voordat wij een concreet en uitgewerkt voorstel aan de commissie en gemeenteraad voorleggen, sonderend willen spreken over de verwerking van een aantal onderwerpen. De bestuurlijke richting is bepalend voor de verdere verwerking van de zienswijzen en de aanpassing van de omgevingsvisie.

  11. 7.c

    Enkele weken voor de commissievergaderingen stelt het college een lijst vast met daarop de planning van de raadsvoorstellen. Deze planning wordt ter kennisname aan de commissie voorgelegd.

  12. 8

    Dit onderdeel van de agenda is bedoeld voor mededelingen van algemene aard door de voorzitter, commissieleden, commissiegriffier of portefeuillehouder.

  13. 9

    De rondvraag is bedoeld om inlichtingen te vragen aan de portefeuillehouder over een onderwerp dat het aandachtsgebied van de commissie betreft. Het kan zijn dat de portefeuillehouder het antwoord niet ter vergadering kan geven, of niet aanwezig is in de vergadering.
    De vraag wordt dan als raadsvraag uitgezet. De schriftelijke raadsvragenprocedure heeft de voorkeur boven een mondeling gestelde vraag.


    Door raadslid Romy van Heur (D66) zijn vragen ingediend over:


    1. Stand van zaken vergroening dorpspleinen;
    2. Stand van zaken gesprekken aanwonenden de Kemp (Horn).

  14. 11
    Sluiting